Gå ikke glip af... Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
Verdens smukkeste bønner

Denne gang kan du læse om:

  • Sådan lykkes du med bønner.
  • Såtidspunkt.
  • Derfor spirer bønnerne ikke.
  • Høst af gemmebønner.
  • Bønnernes værste fjender.
  • Andre bønner.
  • Nem opbinding
Stativbønner
 

Hvornår må du så bønner?

Jeg plejer ofte at så lidt bønner direkte i jorden her i maj, og i mange tilfælde lykkes det rigtig fint. MEN skal du have større spireprocent, så vent til juni med at så, hvor jorden er blevet varmet mere op.
 
Når jordtemperaturen er mindst 14 grader (døgnet rundt) er den klar til bønnesåningen.
 
Du køber et jordtermometer her. som giver dig ren besked.

Hjælp mine bønner spirer ikke

Gabriella skrev til mig for få dage siden, fordi hendes bønner ikke spirede. Jeg lavede en spiretest på dem, og den var fin, så et eller andet var gået galt. Gabriella var vant til at dyrke bønner, så hun vidste godt, hvordan man skulle greje det. Jeg er også vant til at dyrke bønner, men alligevel mislykkes det også for mig ind imellem. Men så må man bare prøve igen.
 
Når man forspirer bønnerne indenfor, kan man opleve, at intet kommer op, og graver man lidt i jorden, finder man bare nogle bløde smattede bønner, som er rådne. Både alt for våde omgivelser og svampesporer i jorden kan bønnerne ikke klare og ender derfor sådan.
 
Sørg for at jorden ikke er for våd, når spireprocessen er i gang. Hav bønnerne i potter med hul i bunden og lad jorden suge den væde op, den kan indenfor et kvarter, når du vander i bakken under dem. Resten af vandet hældes fra. Har du fået fat i en pose jord, som driller, så brug den udenfor i bedene eller til en anden slags frø.
 
Billedet nedenfor er de økologiske Speedy bønner, som ikke skal bindes op, men som bare vælter frem.
 
Økologiske hurtige bønner
Bestil øko bønner....

Bønnernes udendørs fjender

Vælger du at så dine bønner direkte i jorden, skal du vide, at hvis der er snegle i området, så knuselsker de de spæde bønnespirer,der dukker frem. Er det ikke sneglene, der tager dem, knuselsker fuglene også de lækre bønner, som lige popper op til overfladen. Her kan det være en fordel at forspire bønnerne indenfor, da fjenderne ikke er så begejstrede for bønneplanterne, når de er lidt i gang.
 
Alternativt: Sæt snegleklokker, der sparer på giften, op til sneglene. Og læg fiberdug eller småkviste hen over såstedet for at holde fuglene væk.
snegleklokke
Bestil snegleklokke..

Hvornår høster man bønner?

Pralbønner
Vil du spise bønnerne grønne eller lilla med bælg, høster du dem, inden de bliver for store. Jo mindre, des mere lækre. Der skal nok blive nok til dig, hvis du sår alle frøene i posen.
 
Også pralbønner kan du spise som snitbønner, inden de bliver for store.
 
Frøbønner, hvor du skal gemme bønnefrøene til vinterforråd skal du vente med at høste, til bælgen er gulbrun og tør. Evt. kan du tage dem ind og eftermodne de sidste dage inden dagene bliver for våde og kolde.
Se alle bønnerne her...

Nem opbinding

Bestil bønner
For mig er den den nemmeste opbinding at sætte disse jernpinde i jorden hvert år og så lade bønnerne selv finde vej op. Tidligere havde jeg bambus wigwam til de høje stangbønner. Begge dele ser umådelig flot ud i enhver køkkenhave med disse højdepunkter.
 
Vil du hellere undgå at skulle opsætte bønnestativer, vælger du bare at dyrke buskbønner. De behøver ingen opbinding, og du kan bare løfte op i bladene og plukke løs.
 
Til begge løsninger kan du evt. supplere med dyrkningsnet af jute, som hurtigt sættes op til støtte.
 
opbindingsnet
Bestil opbindingsnet...

Andre bønner

Valske bønner er noget andet end de ovenfor nævnte havebønner, men de smager også dejligt vanedannende.
 
De er nemme at dyrke, fordi de kan sås i de køligere måneder også. Men når de skal tilberedes, er de til gengæld lidt mere besværlige. Men det er det værd :)
 
Når bønnerne er store, fjernes de fra den "skumdyne", de har ligget så mageligt på inde i bælgen. Herefter hældes de i kogende vand 2-3 minutter og tages op. Nu begynder pillearbejdet, hvor du smutter bønnerne ud af deres hvidlige hinde og en delikatese på højde med fjordrejer dukker frem.
hestebønner
Læs mere...
edamamebønner
Edamamebønner/sojabønner er også dejlige delikatesser, som du skal sidde og hygge lidt med ved spisebordet. Men det gør ikke spor. Kog dem og server med grove saltflager og citron. Herefter bider hver især bønnerne ud af bælgene en for en.
 
Sojabønner er også nemme at have i haven og kan nemt dyrkes på en varm solrig plads. De behøver ligesom valske bønner ingen opbinding.
Bestil sojabønner...

Bestilling af bønner

bestil bønnefrø
Der venter dig masser af dejlige stunder med bønner, og de bønner, du ikke når at spise, kan du nedfryse.
 
Har du set priserne i supermarkedet på bønner, bør du nok finde plads til mindst en meter i haven.
 
Læs mere...

Frøbutikken er også på Instagram

Følg os på Instagram
 
Følg med på Instagram og giv os et like :)
 
Vi ses i Frøbutikken.
 
De hjerteligste hilsner
 
Diane